Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Ciğer Otu Faydaları Nelerdir? - Ciğer Otu Neye İyi Gelir?


Ciğer Otu Faydaları Nelerdir?

Ciğer Otu Faydaları Nelerdir?

Doğanın sunduğu şifa kaynaklarından biri olan ciğer otu, ormanlık alanlarda ve nemli topraklarda kendiliğinden yetişir. Güzel görünümü nedeniyle bahçeli evlerde de yetiştirilen bir bitkidir. Çiçekleriyle gözlere hitap eden bitkinin yaprakları ise insan sağlığına şifa sunar. Soğuk hava koşullarına karşı dirençli bir bitkidir.
Ciğer Otu Nedir?
Çok yıllık otsu bitkilerden olan ciğer otunun Latince ismi Pulmonaria Officinalis olup halk arasında dağ lalesi olarak bilinir. Yol kenarlarında ve ormanlarda kendiliğinden yetişen şifalı bir bitkidir. Tek başına kullanılabileceği gibi başka şifalı bitkilerle beraber de kullanılabilir. Çiçekleri ilk açtığında kırmızı renkte olur ama daha sonra muhteşem bir mora ya da maviye dönüşür. Ciğer otunun dik ve tüylü bir gövdesi vardır. Gövdesinde beyaz yapraklar bulunur. Bitkinin çiçekleri, sapları ve yaprakları şifalı olup farklı rahatsızlıkların tedavisi için kullanılabilir.
Nisan ayı ciğer otu çiçeklerinin kurutulması için en uygun zamandır. Çok eski zamanlardan beri kullanılan bu şifalı bitki geleneksel tedavide kabul gören otlardan bir tanesidir. A ve C vitamini zengini olan ciğer otunun bünyesinde müsilaj, tanen, reçine ve şeker de yer alır. Doğal ortamından kendiniz toplamak isterseniz bitkiyi iyi tanıyan kişilerden yardım almalısınız. Çünkü ciğer otunun zehirli türleri vardır ve bilinçsiz kullanımlar çok tehlikeli sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ciğer Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Hodangiller familyasından gelen, boyu 10- 15 santimetreye kadar ulaşan ve çok yıllık otsu bitki olan ciğer otu, şifası nedeniyle yıllardır alternatif tıpta kullanılır.
Bilinen en etkili kullanım alanı müzmin hale gelmiş öksürük tedavisidir. Göğsü yumuşatan ve bronşları rahatlatan özelliğe sahiptir. Akciğer sağlığı için önemli bir şifa kaynağı olduğu söylenir. Akciğer veremi tedavisinde etkili sonuçlar vermesiyle bilinen ciğer otu ismini bu özelliğinden almış olabilir.
Ciğer otu faydaları arasında şunlar da yer alır:
Çok etkili bir idrar söktürücüdür. Ödem atma için kullanılabilir. Tansiyon hastalarının uzman doktor görüşü olmadan kullanmaları sakıncalıdır.
Toz haline getirilen ciğer otu vücuttaki iltihaplı bölgelere uygulanırsa en kısa süreçte iltihabı kurutabilir.
Mide ve bağırsakların görevini en iyi şekilde yapmalarına yardımcı olur. Düzenli çalışmalarını sağlar.
Hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunların giderilmesinde etkilidir.
Fazla miktarda kullanılırsa müshil etkisi göstererek ishal oluşumuna neden olur.
Doğal bir antiseptiktir. Mikropları öldürür. Yaraların iyileşmesi için kullanılabilir. Basur ve meme çatlaklarında kullanımı yaygındır.
Cilt iltihapları ve yaraları için çok faydalıdır. Ciltte meydana gelen lekelerin yanı sıra hafif yanık izlerini gidermek için de kullanabilirsiniz
Boğaz ağrıları ve iltihaplarının hızla iyileşmesine yardımcı olur.
Bütün şifalı bitkilerde olduğu gibi ciğer otunu da kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Sürekli ilaç kullananlar için bu konu daha da önem taşır.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL

baya faydası varmıs

Bir cevap bırakın.