Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir?
Her fırsatta mutfağımızın baş köşesinde yer edinmesi gereken meyvelerden biri olan keçiboynuzu, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde kendiliğinden yetişen maki türündeki bir ağacın meyveleridir. Yemiş olarak tüketilebildiği gibi, ilaç ve tekstil sanayisinde ve hatta çikolata imalatında tatlandırıcı olarak da kullanılır. Keçiboynuzunun özü çeşitli işlemlerden geçirilerek çıkarılır.
Keçiboynuzu özü nedir, keçiboynuzu özü faydaları nelerdir, bu mucizevi bitki ne gibi hastalıklara iyi gelmektedir, şimdi tam da olgunlaşma mevsimi gelmişken sorularınızın cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir? Neye iyi Gelir?
Süte nazaran %300 daha fazla kalsiyum içerdiği için özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimine katkıda bulunur. İçerdiği kalsiyum miktarı göz önüne alınıp değerlendirilirse keçiboynuzu özü boy uzatır mı sorusunun cevabı olarak yeterli olacaktır.
Nefes darlığı, astım, bronşit ve alerjik hastalıklara karşı kullanılır. Bronşları açar, göğsü yumuşatır, göğüs ağrılarını azaltır.
Kansızlığa karşı çok etkilidir, kan depolarını doldurur. Özellikle anemi hastası kadınlar için tavsiye edilir.
Keçiboynuzu özü cinsellik ile beraber anılır zira keçiboynuzu özünün afrodizyak etkisi olduğu, cinsel gücü artırdığı ve sperm sayısını çoğalttığı bilinmektedir.
Yüksek miktarda potasyum, fosfor ve kalsiyum içerdiği için zekâyı açar, hafızayı güçlendirir.
İhtiva ettiği mineral ile diş ve diş etlerini güçlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığına karşı kalkan vazifesi görür.
Yoğun lif içerdiği için bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar ve bağırsak temizliği yapar.
Sigara kullananlar için doğal bir balgam söktürücüdür.
İçinde bulunan enzimler aracılığıyla karaciğeri yeniler, vücuttan ağır metallerin ve radyasyonun atılmasına yardımcı olur.
Keçiboynuzu Özü Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
Keçiboynuzu özü nasıl kullanılır, keçiboynuzu özü aç karnına mı içilir sorularının cevabı olarak, en ideal olan kullanım şekli yetişkinler için her sabah aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklar için ise yine aç karnına 1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü içilmesidir. Bebekler için ise tok karnına 1 çay kaşığı keçiboynuzu yeterli gelir. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarında bal ya da reçel yerine alternatif olarak tüketilebilir.
Keçiboynuzu özü iştah açar mı diye bir soru akla gelirse aksine ara öğünlerde iştah kapatıcı olarak birer tatlı kaşığı tüketilmesi diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Tadı kendisine ağır gelip tek başına yiyemeyenler su ile karıştırıp hafifleterek meyve suyu gibi tüketebilirler. Yoğurt üzerine dökülerek ara öğün olarak tüketilebileceği gibi tahin ile karıştırılarak da tatlı niyetine yenilebilir. Keçiboynuzu özü çocuklara sıvı çikolata yerine verilebilir.
Keçiboynuzu özünün ne işe yaradığını özetlemek gerekirse yukarıda ifade ettiğimiz yararları için kullanılabileceği gibi rafine şeker ilavesiz bu besin tatlı krizlerini önlemek için çok sağlıklı bir tercih olur.
SamueL
cok faydalı cokkk :D:D:D:D