Fındık Faydaları Nelerdir?
Dünya genelinde fındık yemenin faydaları bilindiği için tüketimi hayli fazladır. İklim koşulları ılıman olan İtalya, İspanya, Azerbaycan, Gürcistan, ABD gibi ülkelerde fındık üretimi yapılsa dahi Türkiye dünyanın en önemli fındık üretim ve dağıtım merkezi konumundadır.
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Artvin, Ordu, Giresun ve Trabzon yörelerinde yetiştirilen fındığın bölgeye göre değişen onbeş çeşidi vardır. Yeni dikilen fındık fidanından beş altı yıl sonra meyve alınır ve ömrü yaklaşık 50-60 yıl kadar sürer. Fakat bir fındık fidanının en verimli dönemi 30-40 yaşları arasında olduğu dönemdir.
Fındık Faydaları Nelerdir? Nelere iyi Gelir?
Bahçelerden büyük zahmetlerle toplanan fındığın 10-15 gün harmanda başları beyazdan kahverengi oluncaya kadar kurutulması gerekir. Kurutulan fındıkların zurufu patoza verilerek ayrıştırılır ve fındık meyveleri tekrar güneşe serilir. Yaklaşık beş altı ay süren fındığın gelişim süreci her ne kadar zor olsa da faydaları bir o kadar güçlüdür. İşte fındığın tüm faydaları:
Magnezyum deposu olan fındık, kemikleri güçlendiren ve kemik erimesini önleyen önemli besinlerden biridir.
Kas ağrıları ve kramplar için bir kalsiyum ve mineral deposu olan fındık, eklem ağrılarını dindiren özelliklere sahiptir.
E vitamini değerleri açısından zengin olan fındığın kanser önleyici ve hücre yenileyici özellikleri bulunur.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar.
Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Kan şekeri seviyesini düzenleyici özellikleri ile diyabet hastalarının diyet listelerinde zengin lif kaynağı olarak kullanılır.
İçerdiği protonosiyanidinler, kersetin, kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler sayesinde beyin sağlığını korur.
Kötü kolesterolü düşüren ve iyi kolesterolü dengeleyen oleik asit içerir.
Zararlı güneş ışınlarından cildi koruyarak, cilde zarar verebilecek serbest radikallerle savaşır.
Zengin antioksidan içeriği ile yaşlanmayı geciktirir ve cildi güzelleştirir.
Bağırsak faaliyetlerini düzenleyen ve dışkılamayı kolaylaştıran fındık, zayıflama konusunda da iyi bir atıştırmalık olma özelliği gösterir.
Omega 3 yağ asitleri ve a-linolenik asit açısından zengin olan fındık strese, depresyona, anksiyete karşı olumlu sonuçlar verir.
SamueL
Magnezyum deposu olan fındık, kemikleri güçlendiren ve kemik erimesini önleyen önemli besinlerden biridir. Kas ağrıları ve kramplar için bir kalsiyum ve mineral deposu olan fındık, eklem ağrılarını dindiren özelliklere sahiptir. E vitamini değerleri açısından zengin olan fındığın kanser önleyici ve hücre yenileyici özellikleri bulunur. Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir. Kan şekeri seviyesini düzenleyici özellikleri ile diyabet hastalarının diyet listelerinde zengin lif kaynağı olarak kullanılır. İçerdiği protonosiyanidinler, kersetin, kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler sayesinde beyin sağlığını korur. Kötü kolesterolü düşüren ve iyi kolesterolü dengeleyen oleik asit içerir.