Soya Sütü Faydaları
Organik beslenmeye olan ilginin artması ile birlikte farklı besin maddelerini trend haline gelir. Son yıllarda özellikle vegan beslenenlerin yaygın olarak tükettiği soya sütü, kolay erişilebilirliği ve bitkisel kaynaklı olması nedeniyle tercih edilir.
Soya fasulyesi ile yapılan soya sütü, vejetaryen beslenenlerin yanı sıra laktoz intoleransı yaşayan kişiler tarafından da tercih edilir. Özellikle inek sütüne alerjisi olan bebeklerde kullanılabilen soya sütü, inek sütünün bir alternatifi olarak kullanılabilir.
Soya Sütü Faydaları Nelerdir?
Kalp ve damar hastalıklarının tedavisine yardımcı bir ürün olan soya sütü, bitkisel kaynaklı olduğundan dolayı kolesterol içermez. Yüksek kolesterol sahibi kişiler tarafından güvenle kullanılabilir.
Daidzein ve genistein gibi fitoöstrojen maddeler içeren soya sütü özellikle menopoz döneminde yaşanan ateş basması gibi semptomların azalmasına yardımcı olur.
İnek sütü proteinlerine karşı alerjisi olanlar tarafından tercih edilen soya sütü, laktoz içermediğinden dolayı laktoz intoleransına sahip olan kişilere de önerilebilir.
Yüksek oranda protein içeren soya sütü, hücre yenilenmesini destekler ve vücuttaki metabolik olayların düzenlenmesine katkıda bulunur.
Yüksek oranda magnezyum içeriğine sahip olan ürün, uyku kalitesini arttırarak kronik yorgunluğun tedavisine yardımcı olur.
İçeriğindeki antioksidan bileşenler vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olur. Aynı zamanda kanser hücresi oluşumunu engelleyen soya sütü, var olan tümör hücrelerinin çoğalmasını önler.
Yüksek oranda folik asit içeriğinden dolayı hamilelikte soya sütü tüketilebilir.
Ancak hamilelerin soya sütü tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması ve alerjisi olup olmadığının anlaşılması gerekir.
Soya Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Soya sütü faydaları olduğu kadar zararlara da sahip bir bitkisel besindir.
Soya sütü proteinleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Soya sütü tüketiminden sonra cilt kızarması, ağız karıncalanması, kaşıntı, şişmeler, karın ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akması ve nefes almada zorlanma gözlenebilir.
Yapılan bazı araştırmalarda soya sütünde yer alan izoflavon bileşenlerin sperm sayısında azalma yarattığı gözlenmiştir. Tiroid ilacının vücut tarafından yeterli oranda emilmesini engelleyen soya sütü, bu ilaçları kullananlar tarafından tüketilmemelidir.
Vücuttaki iyot oranını azaltıcı etki gösteren soya sütü, tiroid fonksiyonlarında bozulma yaratabilir.
İçeriğindeki fitoöstrojenler meme ve prostat kanserine sahip kişilerde tümör hücrelerinin büyümesine yol açabilir.
Soya sütü östrojen içeriği nedeniyle meme kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir. Bu riskinden dolayı göğüs kanseri tedavisi görenlerin tüketmemeleri önerilir.
SamueL
İçeriğindeki antioksidan bileşenler vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olur. Aynı zamanda kanser hücresi oluşumunu engelleyen soya sütü, var olan tümör hücrelerinin çoğalmasını önler.
NEFRED
www.lafazan.net