Kavun Faydaları Nelerdir?
Kavun, ılıman ve tropikal iklim bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilen bir meyvedir. Kavun bitkisi çiçeklidir. Meyvenin aromatik ve keskin bir kokusu vardır. Bünyesinde güçlü miktarda A, B ve C vitaminleri barındırır. Ham haline kelek denir. Kavun üretimi doğrudan kavun tohumu ekimi ile gerçekleştirilebildiği gibi kavun fidanı ile de sağlanabilir. Kavun fidesi bakımında sulama ve gübreleme yöntemleri uygulanır. Kavun ekimi emek isteyen bir süreçtir.
Kışa kavun saklamak istiyorsanız kavunların çekirdeklerini temizleyerek, derin dondurucuya buzdolabı poşetlerinin içinde koyabilirsiniz. Tüketilmek istenilen zamanda dışarıya çıkartılan kavun, çözüldükten sonra ilk günkü tazeliğini koruduğundan gönül rahatlığıyla yenilebilir.
Kavunun Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Kavun faydaları arasında ilk sırayı bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin olması alır.
İçeriğindeki C vitamini çocukların gelişiminde önemli olmasıyla beraber soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara da kalkan görevi görür.
Potasyumdan sebeple kalp & damar rahatsızlığı olanlara iyi gelir ve bu tip hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Kalp ritmini dengeleyerek stres ve heyecan benzeri duyguları da etkileyen kavun vitamin değeri bakımından göz ve cilt sağlığına iyi gelen mineralleri de içerir.
Kavun uyku kaçırır mı diye düşünenlerin aksine çoğunluğu su olduğundan rahat bir uyku çekilmesine imkan tanır.
Kavun gaz yapar mı konusu tamamen kişinin metabolizmasına göre değişkenlik gösteren bir husustur.
Kavun Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Kavun yağı cildi nemlendirip beslemeye yardımcı olurken, kavun çekirdeği suyu anemi hastalığına iyi gelir ve mide rahatsızlanmalarına birebirdir.
Kavun suyu midedeki asidi dengeler.
Kavun yaprağı ve kavun çiçeği de aynı çekirdeği gibi faydalı doğal harikalardır. Yaprak ve kabuklardan doğal oda kokusu, kavun esansı yapılabildiği gibi şerbet ve zeytinyağlı tariflerde de kullanılabilir. Etli yemeklerde tencere içine atılan kavun kabuğu etlerin kolay pişmesini sağlar.
Kavunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Kavun çekirdeğinin cildi beyazlatıcı, leke giderici, nemlendirirken onarıcı özellikleri vardır. Kavun çekirdeği yağı ile cilde masaj yaparak cildinizi temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda kavun maskesi gibi kürler de cildin rengini açarak gözeneklerin nefes almasına yardımcı olur.
Sadece cilde değil saça da etkisi büyük olan kavun, saç dökülmesini önleyerek saçların daha sağlıklı ve gür uzamalarına olanak tanır.
Kavun Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Kavun kabuğu da kavunun tüm diğer bölümleri gibi çok faydalıdır. Kabuğun diş ağrılarına etkileri vardır. Kabuk dilimlenip kaynatılarak soğumaya bırakılır. Soğuduğunda gargara yapılır. Bu uygulama diş ağrısını azalttığı gibi diş eti sağlığına da iyi gelir.
meftun
Yaz boyunca yediyim bi meyvedir..faydasını bilmem ama yeme keyfini iyi biliyorum.
NEFRED
Kavunu peynirle yemek lazim