Labada Otu Faydaları Nelerdir?
Labada tohumu, yaprağı ve kökü içinde şifa barındırır ve özel olarak yetiştirilmesine gerek kalmadan, adete doğanın bir armağanı olarak kendiliğinden yetişir. Görünüm olarak ıspanağı da andıran labada otunun boyu 1 metreyi geçmez. Çoğu zaman kuzukulağı otu ile karıştırılsa da, evelik otu daha geniş yapraklıdır.
Şifalı bir ot olarak bilinen labadanın kullanımı yüzyıllar öncesine dayanmakla birlikte bugün, ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır. Ülkemizde yetişen yaklaşık 25 türü olduğu bilinmektedir.
Mayıstan ağustosa kadar yaprakları toplanarak kurutulur. Yaprakları oldukça sulu olduğundan taze (çiğ) haliyle tüketmek oldukça faydalı olacaktır.
Labada Otunun Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
İştah açıcı özelliğe sahip olan efelik, kilo alma problemi olan ve sağlıksız derece zayıf kişiler için doğal bir alternatiftir. Sabahları tüketildiğinde gün boyu iştah açıcı etkisini gösterir; ancak uzun süre tüketilmemelidir.
Kan ve bağırsakların temizlenmesinde etkin rol oynar. Boşaltım sisteminde problem yaşayan hemoroid hastaları için oldukça faydalı olduğu söylenmektedir.
Mevsiminde taze olarak tüketildiğinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Labada otu ile hazırlanan macun, egzama, mantar ve kaşıntı gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır, çıbanların daha kısa sürede temizlenmesine katkı sağlar.
Romatizmal rahatsızlıklarda ve kadın hastalıklarında fayda sağladığı söylenmektedir.
İshal olma durumunda, labada çayı hazırlayıp içebilirsiniz, ancak günde 1 bardaktan fazlasını tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
meftun
Ekşi olan kuzukulağı otu idi sanırım...bu ona çok benzer doğrudur.