Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir?

Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir?

Dünyanın en eski buğday türü olan siyez, buram buram tarih kokar. Buğdayın atası olan siyez, bozulmadan günümüze kadar gelen ender gıda maddelerinden biridir. Geçmişi Hitit medeniyetine uzanan buğday çeşidine o dönemde zız ismi verilmiştir. Zaman içinde bu isim günümüzde kullanılan siyeze dönüşür.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır. En verimsiz toprakta bile filiz verir. Ayrıca zanaatkâra saygılı olan siyez farklı başak boyları nedeniyle makine ile hasat edilmez. Hasat edilmesi ustalık isteyen siyez buğdayı özellikleri ile kendine has bir bitkidir.
Çok özel bir buğday türü olan siyezin biyolojik özellikleri diğer buğday çeşitlerinden farklıdır. Modern hibritleştirilmiş buğday türlerinin kromozom sayılarının 46’ya kadar yükseltildiği düşünüldüğünde 2n=14 kromozom sayısı ile doğallığı tartışılmayan bir buğday çeşididir. Kimyasal koruyucu kullanılmadan öğütülür. Bu özelliğinden dolayı diğer unlara oranla daha uzun süre saklanabilir.
Siyez Buğdayı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Lif açısından zengin olan siyez buğdayı bağırsakları çalıştırır ve sindirim süresini uzattığı için insulin salınımını yavaşlatır. Şeker hastaları ve kabızlık gibi problemi olanlarla beraber diyet yapanlar için de uygun bir besindir.
Her koşulda yetişebilen siyez buğdayı uygun şartlar altında saklandığında uzun süre küflenmeden kullanılır.
İçeriğinde yer alan yağ miktarı doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu da kalp ve damar sağlığını olumlu etkiler, ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Folik asitten zengindir. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların ve bebeklerin sağlığı için önemlidir.
Genel olarak tahıllarda bulunan fitik asit mineral emilimini yavaşlatır ve özellikle çocukların gelişimini engeller. Siyez buğdayındaki fitik asit diğer buğdaylara göre düşüktür.
Siyez buğdayının dikkat çekici bir başka özelliği radyasyona karşı dayanıklı olmasıdır. Bazı ülkelerin nükleer saldırılara karşı askeri stoklarında siyez buğdayı yer alır.
Siyez buğdayı gluten içeriği düşük bir buğday çeşididir. Bu özelliğinden dolayı tüketildikten sonra midede ve bağırsaklarda daha az şişkinlik yaratır.
Yüksek antioksidan içeriği ile vücut direncini arttırır. Antioksidanlar hücrelerdeki kanser oluşum risklerini azaltır. Kolon ve mide kanserinde karşı koruyucu etki gösterir.
Siyez buğdayı aynı zamanda cildi besler ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.



Toplam 2 Yorumlar
meftun

Kaliteli bir ekmek hamurunu oluşturmak için bir unda en az 8 deyişik türden buğday olması lazım.Un sattım bilirim...buğdayların rekoltesi nin kaliteli olması lazım birde.Her bölgede yetişen buğday hem çeşit hem kalite olarak farklıdır.Mesela çukurova buğdayı gevçektir..Konya ve özellikle Çanakkale buğdayları serttir ve kalite katar.Ayrıca Kazakistan buğdayı ithal edilir ..ki çok kalitedilir.

SamueL

KaLıteyı Kım arıyor bu devırde. Ucuz oLsunda ne olursa oLsun. ekmek degıL zeh-hır yıyoruz su anda

Bir cevap bırakın.