Tarhun Otu Faydaları Nelerdir?
Peki nedir bu tarhun? Anavatanı Sibirya olan tarhun otu papatyagiller familyasının bir üyesi. Ayırt edilebilir ince uzun yapraklara, açık yeşil renge ve keskin fakat hoş bir kokuya sahip. Bugün Avrupa’da genellikle kültürü yetiştirilir.
Ülkemizde tarhun otunun yetiştirildiği başlıca şehirler ise Ankara, Erzurum, Bayburt, Gaziantep ve Şanlıurfa olarak sıralanabilir.
Fransız mutfağının olmazsa olmaz bir baharı konumunda yer alan ve pek çok farklı yemekte kullanılabilen tarhun otu diğer isimleri ile de bilinir. Bunlar arasında ejder otu, yeşil altın ve dargun başlıcalarıdır.
Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Son derece etkili bir iştah kabartıcı olarak kullanılabilir. Bilhassa kilo alamamaktan mustaripseniz tarhun otu derdinize derman olabilir.
Sindirim salgılarını destekleyerek bunların miktarını artırır ve bu yolla sindirime yardımcı olur. Buna bağlı olarak mide ağrılarına da iyi gelir.
Mide ve bağırsak gazları için iyi bir gidericidir. Ayrıca özellikle yemek sonrası ortaya çıkan şişkinlikler için de kullanılabilir. Hazmı kolaylaştırarak sizi epeyce rahatlatır. İdrar söktürücüdür. Eğer şişkinlik ve gaz sorununuz varsa tarhun otunu deneyebilirsiniz.
Regl dönemlerinde zaman zaman kadınların korkulu rüyası haline gelen ağrı ve sancıların giderilmesinde kullanılır.
Tarhun otu faydaları arasında ödem söktürücü özellik de vardır. Vücudunuzun çeşitli bölgelerinde toplanan tuz ve suyu tarhun otu yardımıyla atabilirsiniz.
Sahip olduğu güzel ve etkili koku sayesinde ağız kokusu problemine çözüm olur.
Antiseptik özelliğe sahiptir. Bu sayede vücudunuzda varlık gösteren her türlü mikropla savaşır. Özellikle çay olarak içildiğinde diş ve diş eti iltihaplarına karşı mücadele eder, bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engeller.
Tarhun otu ne işe yarar diye soranlara ne işe yaramaz ki diye cevap verebiliriz. İşte harika bir faydası daha; günümüz yoğun ve stresli yaşam koşulları içinde sıklıkla karşılaştığınız uykusuzluk ve stres gibi problemlerin giderilmesinde iyi bir destekçi konumundadır. Sinir sisteminin doğru bir biçimde işlemesine yardımcı olur.
Son olarak besleyici, güçlendirici ve uzun süreli tonik etkisi vardır
Tarhun Otunun Zararları Nelerdir?
Tarhun otunun gereğinden fazla tüketilmesi sindirim ve boşaltım sistemleri üzerinde olumsuz etki ve tahribatlara yol açabilir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışın.
Tarhun otu zararları arasında sayılabilecek olan bu türden olumsuzluklarla karşılaşmamak için daima aşırı tüketimden uzak durun. Eğer gebelik ya da emzirme söz konusuysa asla doktorunuza danışmadan hareket etmeyin. Özellikle zayıflamak gibi bir amacınız varsa hekim gözetiminden çıkmayın.
meftun
Herkese tavsiye olunmaz :=)))
SamueL
herkes derken kımlere meselaa :D