Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Türk Kahvesi Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Türk Kahvesi Faydaları Nelerdir?

Türk Kahvesi Faydaları Nelerdir?

Türk kahvesi, kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ve kavrulması ile elde edilen tozun, su ve isteğe göre şekerle pişirilmesi ile elde edilir. Türk kahvesi neyden yapılır sorusunun cevabı da elbette kahve çekirdeği olur. Bilinen granül kahvelerin aksine demlenerek değil, pişirilerek hazırlanan içecek, sıcak olarak küçük fincanlarda servis edilir.
Doğru saklama koşulları sağlandığında Türk kahvesi bozulur mu diye endişelenmeye gerek kalmaz. Kavanozda veya metal kutuda kapağı kapalı olarak saklanan kahve bayatlamadan uzun süre tüketilebilir. Günün her saatinde içilebilen Türk kahvesi hikayesi ile de tarihi bir değer olduğunu ispatlar. Geçmişi Habeşistan’a dayanan kahve, 16. yüzyılda Osmanlı sarayına girer ve o tarihten bu yana Türk kültürünün vazgeçilmezi olmayı sürdürür. Günün her saatinde tüketilebilen Türk kahvesi besin değeri ile diyetlerde ara öğün olarak da yer alabilir. Farklı içerikleri, pişirme şekilleri ve tatları ile yörelere göre çeşitlenen kahveler Türk mutfağının gözdeleri arasında yer alır.
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Harvard Tıp Okulu’nun araştırmalarına göre Türk kahvesi, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesi rahatsızlıklarını yüzde 45 oranında azaltır.
Tansiyonu düşürme etkisi olduğu belirtilen kahve, tür 2 şeker hastalığının oluşma riskini de azaltır.
Erkeklerde Parkinson riskinde azalma sağlayan kahvenin kakule ile pişirilmesi halinde sindirime yardımcı olduğu bilinir. “The Encyclopedia of Healing Foods” kitabında yazan bilgilere göre, kakule bağırsaklarda oluşan gazın giderilmesine destek olur.
Kahvenin içinde yer alan kafein ise uyarıcı etkisi ile uyanık kalmanızı ve enerji dolu hissetmenizi sağlar.
Yalnız içecek olarak değil, tatlıların içinde aroma halinde de kullanılabilen Türk kahvesi, kek ve tatlı kurabiyelere lezzet katar.
Cilde sürülerek bakım için de tercih edilen Türk kahvesini maske olarak kullanabilirsiniz. Seul Ulusal Üniversitesi’nin verilerine göre kahve ciltteki kızarıklık sorunlarının giderilmesinde etki gösterir.
Türk Kahvesinin Çeşitleri Nelerdir?
Pişmeye başladığı andan itibaren kokusuyla, tadım aşamasında ise yoğun lezzetiyle damak tadınızda izler bırakan Türk kahvesi, mutfak tarihinde köklü bir geçmişe dayanmakla birlikte elbette birçok çeşide ve müdavime sahip.
Güne başlarken kısa ama etkili bir ayılma anı, gün içerisinde de keyif amaçlı molaların baş rolündeki kahvenin çeşitlerini sizler için derledik
1) Yumuşak İçim Arayanlara Özel: Sütlü Türk Kahvesi
Kahvenin kendine özgü yoğun aromasını yumuşatmak isteyenler için kahveyi pişirirken su yerine süt koymanız yeterli olacaktır. Üstelik lezzetinden bir şey kaybetmiyor. Sütlü Kahve
2) Pekmez Kıvamında Türk Kahvesi: Menengiç Kahvesi
Çekirdeği, yabani antep fıstığı ağacı olarak bilinen Menengiç bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Pekmezi andıran kıvamıyla farklı bir lezzet sunan Menengiç kahvesi geleneksel Türk kahvesinin dışına çıkmak isteyenler için başlangıç niteliğinde olabilir. Sütle servis edildiğinde de yeni bir içerik kazanıyor. Menengiç Kahvesi
3) Köpüğü Bol Lezzeti Bol: Dibek Kahvesi
Geleneksel Türk kahvesinin öğütülme yönteminden ayrılarak dibek adı verilen havanda dövülerek elde edilir. Kıvamı yoğun olduğundan kendine has takipçileri olan bu kahveyi günümüzde birçok yerden temin etmek mümkün. Dibek Kahvesi
4) Cesur Damakların Kahvesi Arap Esintili Acı Kahve: Mırra
Kahveyi tam manasıyla damak tadında hissetmek ve kahveyi yaşamak isteyenler için en doğru adres Mırra. Arapça ‘acı’ anlamına gelen bu kahve birkaç uzun demlenme sürecinden geçer. Küçük ve kulpsuz fincanlarda servis edilir.
5) Tek Yudumda Birden Fazla Şifa: Mirvari Kahvesi
İçeriğinde Türk kahvesinin yanı sıra, damla sakızı, has salep, keçiboynuzu tozu, krema, mahlep, safran gibi çok faydalı maddeler bulunur. Bu yönüyle geleneksel kahveden ayrılan Mirvari kahvesi, farklı tatlar arayanlar için denemeye değer. Mirvari Kahvesi
6) Rutinin Dışında: Aromalı Kahveler
Herkesçe bilinen Türk kahvesinin yanı sıra çeşitli aromalar ilave edilerek yapılan kahvelerdir. Öyle ki bu çeşitler gün geçtikçe artıyor. En çok tercih edileni damla sakızlı olmakla beraber, çilekli, muzlu, vanilyalı, kakuleli, çörek otlu, fındıklı ve çikolatalı seçenekleri de mevcut. Nutellalı Türk Kahvesi
7) Deniz Kum Kahve: Kumda Kahve
Türk kahvesinin bakır cezve içerisinde yüksek ısılı kumun arasına konularak pişirilmesi yöntemidir. Bu kahve aroması ile değil pişirilme yöntemiyle diğerlerinden ayrılır. Günümüzde fazla yaygın olmamakla birlikte farklı sunumuyla otantik bir kahve zevki yaşatır.
8) Zahmete Gerek Yok ama Lezzetine Diyecek Yok: Fincanda Türk Kahvesi
Kahve malzemelerinin fincanda toparlanıp pişirilmesi yönteminden gelir. İzmir Kızlarağası Hanı’nda fincanda kahve içtiğiniz zaman yoğun lezzetini tattığınızda pişman olmayacaksınız.Fincanda Pişen Türk Kahvesi
9) Çay Bardağında Kahve Alır Mıydınız? Süvari Kahvesi
Süvari kahvesi daha çok kıyı kesimlerimizde tercih edilen bir kahve çeşididir. Ege bölgesinde Süvari, Akdeniz bölgesinde ise Tarz-ı Hususi (tarsusi) şekilleriyle bilinir. Kendine has içim şekli ile tarz-ı hususi ismini alan kahve, klasik Türk kahvesinden farklı olarak ‘çay bardağında’ servis edilir. Süvari kahvesinin sade içileni kahve adabına daha uygundur. Ayrıca servis edenler üzülmesin bu kahve geleneksel Türk kahvesine oranla daha az köpüklüdür. Kahve keyfini çay bardağıyla taçlandırmak isteyenler için idealdir.
10) Osmanlı’dan Yadigar Süslü Kahve: Cilveli Kahve
Geleneksel Türk kahvesinden farkı, bol köpüklü kahvenin üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ile iki çeşit baharat karışımından oluşan tozun serpilmesidir. Küçük bir kaşıkla servis edilen cilveli kahvenin içme adabı, önce köpükle bütünleşen badem tozunu yemek ve sonrasında kahveyi içmektir. Cilveli kahvenin tarihçesi Osmanlı sarayına dayanır. Şehzadelere özel bir lezzet olan ve ünü saray dışına çıkarak evlenecek kızların söz törenlerinde de özenerek pişirdiği bu kahvenin patenti şu an zamanında taht sancağı olan Manisa ilimizdedir. Cilvesini de gelin olacak kızların işveli edasından aldığını düşünüyoruz.
Türk Kahvesinin Besin Değeri Nedir?
Bir fincan Türk kahvesi kalorisi ortalama olarak 46 kalori içerir. 0.02 gram yağ ölçülürken, karbonhidrat değeri 11,57 gram, protein ise 0,13 gram ile bu geleneksel tadı besleyici kılar.
Küçük bir fincan için ortalama olan değerler büyük porsiyonlara ve şeker miktarına göre değişim gösterebilir.Kolesterol bulundurmayan kahve, potasyum açısından ortalama 54 mg değere eş görülür.
Türk Kahvesinin Zararları Var Mıdır?
Türk kahvesinin zararları araştırıldığında bilinen önemli bir zararı bulunmaz ancak yan etkilerinden söz edilebilir.
Yüksek tansiyonlu kişilerin günde birden çok içmekten kaçınması önerilir. Sindirim sistemindeki suyu çeken kahve çok sık içildiğinde kabızlığa neden olabilir.
Kafein intoleransı olan kişilerde yoğun tüketim el titremesine neden olabilir.
Taşikardi şikayeti bulunan kimselerin de yoğun çay ve kahve tüketiminden kaçınması önem arz eder.



Toplam 3 Yorumlar
Abidin

Bence en çok muhabbet faydası vardır

SamueL

Gunde Bır bardak Icmek Şart

meftun

Güzel sohbetlerin ve samimi ortamların vaz geçilmezi kahve...

Bir cevap bırakın.