Yayla Muzu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Son zamanların kansere karşı doğal ilaç olarak gündeme gelen yayla muzu, normalde çok kullanılmayan ve bilinmeyen bir bitki olmasına karşılık yapılan araştırmalar sonucunda pek çok faydası olduğu kanıtlanmış bir bitkidir. Yayla muzunun halk arasında bilinmekte olan ışkın, ışgın ve uçkun gibi isimleri de bulunmaktadır.
Bitki daha çok Doğu bölgelerimizde mayıs ve haziran ayları arasında yetişmektedir. Yayla muzunun uzunluğu 40 cm ile 15 cm arasında değişim göstermektedir. Doğu Anadolu bölgemizde bilinen ve çok sevilen bir bitki olan yayla muzunun tadı kiviyi anımsatmaktadır.
Çiçekleri sarımsı veya beyazımsıdır. Fil kulağına benzer yaprakları ve kırmızımsı ve kahverengimsi bir meyve bölümüne sahiptir. Bitkinin geldiği familya kuzukulağıgillerdir. Bitki her derde deva olarak bilinir ve son zamanlardaki kanseri önleyici etkisi ile de daha çok gündemde yer almaya başlamıştır. Üstelik C vitamini açısından zengin olan besin A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de bünyesinde barındırmaktadır.
Yayla Muzu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Yaprakları zehirli olan yayla muzu ravent türü bir bitki olup uzaktan baktığınız zaman kuşkonmaz bitkisini andırmaktadır. Ülkemizde yetiştiği alanlar arasında Muş, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Ağrı, Sivas, Malatya ve Afyon yer almaktadır ve bu illerin 1000 metreden yüksek yerlerinde kendiliğinden yetişmektedir. Bitkinin yenilebilir kısmı sadece gövde kısmıdır. Kesinlikle yaprakları tüketilmemelidir. Aksi taktirde zehirlenebilirsiniz. Kokusu çok hoş olan bu bitkinin çiçekleri alkollü ve alkolsüz bazı özel içeceklerin yapımında kullanılır.
Lösemi kanserinin önlenmesi ve tedavisinde faydası olduğu bilinen bitki bunun ile de sınırlı kalmayıp polifenol açısından da zengin olması bakımından da büyük bir öneme sahiptir. Mideyi rahatlatması ve sindirimi kolaylaştırması sayesinde kusma problemini de ortadan kaldırmaktadır.
Şeker, tansiyon hastalıklarını iyileştirmesinin yanında afrodizyak özelliğinin de bulunduğu bilinmektedir. Kabızlığı gidermesi, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemeroid, ülser gibi sorunlarında üstesinden gelmektedir. Kilo almak isteyen kişilere de önerilen bu bitkinin iştah açıcı özelliği olduğu da bilinir.
SamueL
hadı bakalım bunuda ogrenmıs olduk
Cihat
selamlarım. herkesii
meftun
Sussan olmuyor susmasan olmaz dillerim Hakim bey bağlasan olmaz.