Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Sakarya Gezilcek Yerlerini Yöresel Yemeklerini Tanıyalım


Sakarya Gezilcek Yerlerini Yöresel Yemeklerini Tanıyalım

Sakarya Gezilecek Yerlerini Yöresel Yemeklerini Tanıyalım

Anadolu’da ilk siyasi birliği kuran Hititlerin sınırlarını Sakarya topraklarını da içine alacak şekilde genişletmiş oldukları antik kaynaklarca ifade edilmesine rağmen bu döneme ait buluntu veya kalıntı mevcut değildir. MÖ 1200 yıllarında Hint-Avrupa asıllı Deniz Kavimleri denen topluluklar, Hitit egemenliğine son vermişlerdir. Daha sonra Frigler Sakarya Irmağı ile Büyük Menderese kadar olan bölgeye sahip olarak hakimiyet alanlarını doğuda Kapadokya kadar genişlettiler. Sakarya ili, klasik dönemlerde Bitinya (Bithynia) olarak bilinen bölgenin içinde yer almaktadır.

Bu ad bölgede yerleşmiş ve daha sonra aynı adı taşıyan Bitinlerden gelmektedir. Bitinya (Bithynia) Bölgesi İstanbul’un Anadolu yakasından başlayarak doğuda Parthenius (Bartın) yakınlarına kadar uzanmaktaydı. Doğusundaki Paflagonya (Paphlagonia) dan Filyos Çayı (Billaeus) ile ayrılmaktaydı. Kuzeyde Karadeniz’e (Pontus Euxinus) açılan bölge güneyde Dağlık Frigya (Phrygya Epictetus) ve Galatia ile batı ve güneybatısında Mysia ile komşuydu.

Bitinya (Bithynia), İstanbul’un Anadolu yakası ile, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Bursa illerinin önemli bir bölümünü içine almaktaydı. Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios’dan alan Sakarya Irmağı, ilimize de adını vermiştir.

Maşukiye

Sapanca Gölü ile Kartepe arasında yer alan Maşukiye, Türkiye’nin en popüler köylerindendir. Sakarya’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden olan Maşukiyenin, bahar aylarında ağırlıklı olsa da dört mevsim boyunca yoğun ziyaretçisi olmaktadır.

Maşukiye Köyü, Soğuksu ve Çınarlı olmak üzere iki mahalleden oluşmaktadır. 1860’lı yıllarda Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kurulan bu köye ilk yerleşenler Karadeniz ve Çerkez halkıdır. Maşukiyenin doğal güzelliğini gören gezginler buraya saklı bir cennet demektedir.

Maşukiye kelime kökeni itibariyle Arapça’dan gelmekte ve “aşık” anlamına gelmektedir. Hem doğal güzelliği, sakinliği hem de ismini aldığı bu özelliği sebebiyle özellikle son yıllarda yeni evli çiftlerin favori balayı tatil noktalarından biri haline gelmiştir. Maşukiye Köyü’nün yerel halkı da artık kendi köylerini Aşıklar Köyü olarak isimlendirmeye başlamıştır.

Sakaryayı temsil eden doğal güzelliklerden olan Maşukiye’yi ziyaret ettiğinizde buranın temiz havası ve yemyeşil doğasında yürüyüş yapabilir, ardından da buradaki tesislerde köy kahvaltısı yapabilirsiniz.

Sakaryanın saklı cenneti Maşukiye de geçireceğiniz güzel bir günün sonunda buradaki zeplin ve ATV safari gibi heyecan dolu aktiviteleri de deneyebilirsiniz.

Sakarya’da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Sakarya’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sapanca Gölü

Sakarya denildiğinde akıllara gelen ilk doğal güzellik hiç şüphesiz ki Samanlı Dağları ve Adapazarı Ovası arasında yer alan Sapanca Gölü’dür. Eski ismi Ayan Gölü olan bu gölü pek çok ufak dere beslediğinden göl çevresinde zengin bir bitki örtüsü ve göl kuşu çeşitliliği gözlemlenmektedir. Türkiye’deki diğer doğal göllere kıyasla Sapanca Gölü’nün çok temiz bir suyu vardır.

Sapanca Gölü’nün bu berrak suyunda sazan, turnabalığı ve yayın balıkları yaşamaktadır. Göl çevresinde piknik ve mangal alanları belediye tarafından kurulmuştur. Bunlar arasında en popüleri gölün yüksek kesimlerinde yer alan Arifiye Orman Kamp ve Piknik Alanı’dır.

Sakarya seyahatinizde Sapanca Gölü’nü görmeye geldiyseniz ilk yapmanız gereken şey göl kıyısındaki 16 kilometrelik yolda yürüyüş yapmak veya bisiklet sürmek olacaktır.

Bu muhteşem doğal manzaraya karşı bir şeyler yiyip içmek için yanınızda malzemelerinizi getirmediyseniz Sapanca Gölü kıyı yolu üzerinde mevcut birçok kafe ve restoranda yemek yemeniz mümkündür. Bu huzur verici göl havasında eğlenmek isterseniz Sapanca Gölü’ndeki kano ve deniz bisikleti turlarını tercih edebilirsiniz.

Hava karardığında da Sapanca Gölü’ne özgü bir dinginlik ve hoş bir esinti vardır. Bu huzur verici atmosfere karşı bir de akşam çayı içmeyi ihmal etmeyerek Sakarya seyahatinizi daha huzurlu kılacaktır.

Dünyanın en benzersiz güzelliklerinden biri Sakaryanın Karasu ilçesinde bulunan Acarlar Longozu’dur. Longoz, su içine batmış olan orman anlamına gelmektedir. Sakaryadaki bu eşsiz doğal güzellik Karasu Kaynarca yolu istikametinde, Denizköy Mahallesinde yer almaktadır.

Acarlar Longozunun doğal güzelliğini, longoz oluşumundaki deniz, kum, orman ve gölün birleşiminden ortaya çıkması oluşturmaktadır. Tabiatta longoz harici hiçbir doğal oluşumda bu bitki örtüleri bir arada bulunmamaktadır. Bu akıl almaz farklılığı nedeniyle yolu Sakarya’ya düşen her yıl binlerce kişi Acarlar Longozunu görmeden Sakarya’dan dönmemektedir.

Ayrıca Acarlar Longozunun benzersiz doğal güzelliğinde dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bitki ve hayvan türlerine rastlayabilir, bu canlıların fotoğraflarını çekerek Sakarya seyahatinize özgü çok güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Sakarya’da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Sakarya gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.

Maden Deresi

İsmini eskiden bu bölgede maden işletmeciliği yapan Fransızlardan alan Maden Deresi, Sakarya seyahatinizde mutlaka gezip görmek isteyeceğiniz huzur verici doğal güzelliklerdendir. Maden Deresi, konum olarak Sakaryanın Akpınar Mahallesinde bulunmaktadır.

İçinize çektikçe doyamayacağınız temiz havası ve her daim yemyeşil doğasıyla Sakarya Maden Deresini ziyaret edenler bu doğal güzelliği görmek için Sakarya’ya tekrar gelmektedir.

Burada aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte Maden Deresi yürüyüş yolunda doğa içerisinde bir yürüyüşe çıkarak keyifli vakitler geçirebilir, nefes kesen manzarasında çok güzel fotoğraflar çekebilir ve eğer isterseniz halkın kullanımına ayrılmış piknik ve mangal alanlarında yanınızda getirdiklerinizi yiyebilirsiniz.

Sakarya seyahatinizde şehir hayatından biraz uzaklaşmak ve doğayla iç iç bir gün geçirmek istiyorsanız Maden Deresi’nin doğal güzelliğini mutlaka gezip görmeniz önerilmektedir.

Sakarya’da yapabileceklerinizin sınırı olmayan tatil köyleri için Sakarya tatil köyleri sayfamızı incelemeyi unutmayın.

Poyrazlar Gölü

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan Poyrazlar Gölü, 1985 yılında piknik alanı olarak inşa edilmiş, o zamanlardan bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. 2011 yılına gelindiğinde ise Poyrazlar Gölü ve çevresinin tabiat parkı olarak koruma altına alındığı ilan edilmiştir.

Poyrazlar Gölü, akıllara durgunluk veren yemyeşil doğası ve mis gibi doğal havasıyla Sakarya’da çok güzel bir gün geçirmenizi sağlayacak bir tabiat parkıdır. Bilhassa mangal ve piknik yapmayı sevenlerin Sakarya’da ilk tercihlerinden birisi Poyrazlar Gölü’dür.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı alanına tüm girişler ücretlidir. Yaya olarak giriş yaparsanız 4.5 TL, motosiklet ile giriş yaparsanız 9 TL ve şahsi aracınız ile giriş yaparsanız 13.5 TL’lik bir ücret ödenmesi gerekmektedir.

Sakarya seyahatinizde Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’na grupça gitmeyi planlıyorsanız toplu girişlerde indirim yapılmakta ve minibüs ücreti olarak tek seferlik 40.5 TL ücret alınmaktadır.

Yine aynı şekilde şahsi aracınızla giriş yaptığınızda da araç içerisindeki kişi sayısı gözetilmeksizin sadece otomobil giriş ücreti talep edilmektedir.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkında bulunan tesislerde bu muhteşem manzaraya karşı çay veya kahve içebilmekte ya da yanınızda getirdiğiniz yiyecek ve içeceklerinizi piknik yapılabilmektedir. Eğer bu eşsiz göl manzarasında mangal yapmak isterseniz Sakarya Belediyesinin halkın kullanımına sunduğu bacalı mangalları bulunmaktadır.

Balıkçılık ile ilgileniyorsanız Sakarya seyahatinizde Poyrazlar Gölü tatlı su balıkçılığı için kaçırılmaz bir fırsat olmaktadır. Ayrıca tabiat Parkı içerisinde bisiklet kiralayarak spor yapabilir, sevdiklerinizle birlikte keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkında Sakarya Belediyesi, wc, mescit, büfe ve çocuk oyun alanı gibi ihtiyaç duyacağınız tüm imkanları hizmetinize sunmaktadır.

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Sakarya termal oteller sayfasında yer almaktadır.

Gölpark

Sakarya’da hem yerel halkın hem de Sakarya ziyaretçilerinin en popüler noktalarından biri Gölpark’tır. Park, burayı ziyaret eden herkesin Sapanca Gölü havasıyla birlikte yemyeşil bir doğada vakit geçirmeleri amaçlanarak yapılmıştır.

Sakarya merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan Gölpark’a ulaşım oldukça kolaydır. Gölpark otoparkı halkın kullanımına açık ve ücretsizdir. Sakarya seyahatinizde şahsi aracınızı kullanmayacaksanız Sakarya Belediyesi önünden kalkan ücretsiz servisleri kullanarak da bu doğal güzelliği görmeye gelebilirsiniz.

Ailecek huzurlu bir gün geçirebileceğiniz bu doğal güzelliğin içerisinde çocuk oyun alanı, piknik ve mangal alanları ve yürüyüş yolları mevcuttur. Ayrıca buradaki sosyal tesislerde Sapanca Gölü manzarasına karşı aileniz ve sevdiklerinizle birlikte bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Gölpark tesislerini kullanmak istemiyorsanız, yanınızda getirdiklerinizle birlikte size ayrılmış olan piknik ve mangal alanlarını kullanabilirsiniz. Bu alanların kullanımı için Sakarya Belediyesi bir ücret talep etmemektedir.

Gölpark’ı gezip görmek istiyorsanız, havaların ısındığı ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeniz önerilmektedir.

Sakarya’nın Meşhur Yemekleri
Sakarya’nın mutfağı etnik yapısı ve karma kültürünün etkisiyle oldukça zengindir. Kafkasya ve Balkanlardan göç alan Sakarya, Karadeniz’e kıyısı olması bakımından da etkilenerek Çerkez ve Karadeniz mutfağından seçkin lezzetlere sahiptir. Böylelikle oldukça zengin ve sağlıklı bir mutfak kültürüne sahip olan Sakarya, çeşitli pek çok lezzeti içinde barındırmaktadır. Sebzeli yemeklerinden et seçeneklerine, soslu mezelerinden balık türlerine pek çok lezzeti mutfağında barındırmaktadır.

Çerkez Tavuğu

Çerkez mutfağı kültürünün en lezzetli yemeklerinden olan Çerkez tavuğu, Sakarya’daki yoğun Çerkez nüfusu nedeniyle Sakarya mutfağına da geçmiştir. Yapılması maharet ve ustalık gerektiren bir lezzettir.

İçerisinde tavuk, acıka, ceviz içi, kişniş, mısır unu, buğday unu, kırmızıbiber, tereyağı, sıvı yağ, soğan, kırmızı toz biber ve sarımsak bulunmaktadır.

Özel günlerde gelen ağır konuklar için ayrılan lezzetlerden biridir. Çerkez Tavuğu, Sakarya mutfağının yemesi en lezzetli yemeklerindendir. Sakarya’ya uğradığınızda kesinlikle tatmanız önerilmektedir.

Hamsili Pilav

Karadeniz lezzetlerinden olan hamsili pilav, Karadeniz’e kıyısı olan Sakarya’ya taşınmış özgün bir lezzettir. Karadenizliler başta olmak üzere balık seven herkesin beğenerek tatmak isteyeceği yemeklerden biridir. Hamsili pilav, Doğu Karadeniz’de yoğun olmak üzere pek çok yörede yaygın olarak tüketilmektedir. Sakarya’ya has olarak yapılan bu hamsili pilav ise oldukça maharetli ve leziz bir yemektir.

İçerisinde hamsi, pirinç, soğan, dereotu, maydanoz, kuş üzümü, tarçın, karabiber ve tuz bulunmaktadır. Yapılışı maharet ve ustalık gerektiren hamsili pilav, sunuma hazır olduğunda oldukça lezzetli bir yemek haline gelmektedir.

Islama Köfte

Islama köfte, Sakarya’nın en bilinen ve en lezzetli sayılan yemeklerinden biridir. Köfte lezzeti Türk mutfağında oldukça popüler olmakla birlikte, Sakarya’nın ıslama köftesi onlardan daha farklı ve lezzetlidir.

Şehrin Balkanlardan göç aldığı sıralarda Sakarya’ya taşınan bu lezzetin diğer yörelerden en belirgin farklılığı, o yörede yetişen hayvanın etlerinden hazırlanması ve yanında sunulan kemik unlu ve toz biberli sosa bulandırılarak kızartılan ekmeğidir.

Ortaya çıkan bu enfes lezzetle, ıslama köfte diğer yörelerin köftelerinden ayrılmaktadır. Bu ayrımlardan biri de kömür ateşinde pişirilerek sunuma hazırlanmasıdır. Sakarya’ya uğradığınızda gireceğiniz her lokantada ıslama köfte lezzetine kavuşabilirsiniz.

Balkabaklı Ekmek

Balkabağı, Sakarya mutfağında oldukça fazla tercih edilen malzemelerden olup, balkabağı ile yapılan pek çok yemek çeşidi vardır. Balkabaklı ekmek bunların arasında en çok yapılan yiyeceklerden biridir. İçerisinde balkabağı, süt, zeytinyağı, yaş maya, tuz ve un bulunmaktadır.

Balkabağı ile yapılan bu ekmek tamamen balkabağının rengini alırken aynı zamanda da yumuşacık olmaktadır. Bayatlaması geç bir ekmektir ve oldukça lezzetlidir.

Dımbıl Çorbası

Sakarya’nın meşhur lezzetlerinden biri olan Dımbıl Çorbası, oldukça hafif ve lezzetli bir seçenektir. İçerisinde un, sıvı yağ, soğan, kırmızıbiber ve tuz bulunan Dımbıl Çorbası mayasız hamurla yapılmaktadır.

Tercihen içerisine lezzet katması amacıyla makarna hamurları da ilave edilmektedir. Oldukça pratik ve lezzetlidir. Şehrin çoğu lokanta ve restoranlarında Dımbıl Çorbası bulabilirsiniz.

Dartılı Keşkek

Keşkek, Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinden biri olmasının yanında Sakarya’da da oldukça popülerdir. Dartılı keşkek içerisinde süt, tavuk, aşurelik buğday, soğan, tuz, su, tereyağı, karabiber ve kırmızıbiber bulunmaktadır.

Dartı ve keşkek bağımsız olarak hazırlanmakta ve sonrasında bir araya getirilerek pişirilmektedir. Yapımı maharet ve ustalık gerektirmektedir. Özellikle düğünlerde veya özel günlerde yapılan dartılı keşkek, önemli misafirler için hazırlanan özel ve ağır bir lezzettir.

Sakarya’da Ne Yetişir?

Sakarya ilindeki ovalar yurdun en verimli tarım alanları arasında yer alır. Modern tarım yapıldığı için verim fazladır. Çok çeşitli tarım ürünleri yetişir. Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şeker pancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür.

Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul’un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar. Yazlık, kışlık ve turfanda sebzeleri çoktur. Meyve de bol ve çeşitlidir. Başlıcaları; elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestâne, çilek, üzümdür. Sapanca’da meyvecilik Geyve’de bağcılık ileridir. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şeker pancarı iki önemli ürünüdür. Patates denilince akla Adapazarı gelir.

Aşağı Sakarya Havzası bol yağmur alır. Ormanlar bakımından zengin olduğundan bu su depolanır ve akarsular düzenli beslenir. Ortalama su hacmi 4 milyar metür. Sakarya havzasında 2 milyon 75 bin hektarlık ovalık alanın, 1 milyon 671 bin 600 hektarı sulanabilir özelliktedir. Şeker pancarında verim yüksektir.

Marmara, Kocaeli ve Çatalca arasında yer alan Sakarya’da Marmara ve Karadeniz’de hakim olan iklim şartları hüküm sürmektedir. Karadeniz’e kıyısı olan alanlarda Karadeniz iklimi hakim iken güney kısımlarında Marmara ikliminin etkisi görülür.

Yıllık ortalama yağış ortalaması 630 mm olup, bazı bölgelerinde bu değer 900 mm’ye kadar çıkabilmektedir. Sakarya ilinde bitki örtüsü gür ormanlar ve makilerden oluşmaktadır. Sulama imkanlarının yüksek olduğu ilde pek çok tarımsal ürün kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Aşağıda Sakarya’da yetiştirilen tarım ürünleri hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Sakarya’da yaygın olarak buğday, yulaf, arpa, şeker pancarı ve çavdar yetiştiriciliği yapılmakta bu ürünlere ek olarak az miktarda fındık, mısır ve soğan üretimi de yapılmaktadır.

Yetiştirilen diğer tarımsal ürünler tütün, pamuk ve sebze çeşitleridir. Bölgenin sulama ve iklim özelliklerinin elverişli olması tarımsal arazilerinin nitelikli olması nedeniyle pek çok sebze ve meyve türü kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Bölgede elma, armut, üzüm yetiştiriciliği son yıllarda daha da artmıştır.



Toplam 2 Yorumlar
eSs

Umarim bigun yolumuz duser Sakarya'ya Cok guzel tanitim olmus

SamueL

Bır gun bızde gıderız

Bir cevap bırakın.