Fruktoz Zararları Nelerdir?
Fruktoz meyve şekeri olarak adlandırılan, tahıllarda ve birçok meyvede doğal olarak yer alan basit bir şekerdir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarından biri olan fruktoz, doğal yollarla yani besinlerin tüketilmesiyle alındığında faydalı bir hale gelmektedir.
Fruktoz özellikleri arasında glisemik indeksinin düşük olması dikkat çeker. Fakat son yıllarda yapay olarak tatlandırıcı şeklinde tüketiciye sunulan fruktoz, yüksek kalori içerdiği için kilo alımına neden olan faktörlerden biri olma konumuna gelmiştir.
Çağımızda sıkça kullanılan mısır şurubunun ham maddesi de olan fruktoz, şurup halinde tüketiciye sunulduğunda çeşitli sağlık sorunlarını meydana getirmektedir.
Fruktozun çok fazla miktarda tüketilmesi durumunda, karaciğer ve vücut direnci derinden etkilenebilir.
Vücut hücreleri, yoğun şekilde alınan fruktozu enerji kaynağı olarak harcayamayabilir. Bu negatif durum sonucunda, sağlık tehdit altına girer.
Fruktoz Zararları Nelerdir? Belirtileri Nasıl Gösterir?
Fruktoz içeren gıdalar, ihtiyaç duyulan miktardan daha fazla şekilde tüketildiğinde doygunluk hormonunu sarsar. Bu durum sonucunda obeziteye davet çıkar. Hızlı bir kilo alımı gözlemlenir.
Yoğun fruktoz tüketimi diyabet hastalığının da bir nedenidir. Şekere karşı çok hassas olması gereken diyabet hastaları, fruktozlu yiyecekler ile öğün geçirmekten kaçınmalıdır.
Fazla fruktoz tüketimi DNA hasarına da neden olmaktadır. Vücut hücrelerinin hızlı bir süreçte bozulması, fruktozun kontrolsüz tüketilmesinden dolayı yaşanır.
Eğer tansiyon yüksekliği hastalığınız varsa, fruktozlu besinlerden uzak kalmanız önerilir. Kan basıncının yüksek olduğu kişiler, vücuduna fruktozu aldığında bedenleri serbest radikallere karşı açık hale gelmektedir. Bu durum ise; vücut direncini düşürür.
Öğünlerine fruktoz içeren içecek ve yiyecekleri ekleyip aşırı miktarda tüketen kişilerin böbrek taşı oluşumu ihtimali daha yüksektir.
Karaciğer yağlanmasına da neden olan fruktoz, yapay yolla alındığında karaciğer fonksiyonlarını bozmaktadır.
asmar
Emegine Saglik tesekkurler