HAKKARİ 30
NÜFUSU: 246, 469
İLÇELERİ:Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova.
TARİHÇESİ:Yörede yapılan araştırmalar, bu topraklarda İÖ. 100.000 – 40.000’e tarihlenen orta paleolotik dönemden başlayarak kısa süreli yerleşmeler olduğunu ortaya koymaktadır. Bölgede Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Romalılar, İslâm uygarlıklarına ait bilgiler ve kalıntılar mevcuttur. Hakkari’yi üç yıl kadar işgal altında tutan Ruslar, 1917 Ekim Devriminin ardından yapılan Erzincan ve Brest-Litovsk antlaşmaları uyarınca işgal ettikleri yöreleri boşaltmaya başladılar. Ancak, bu kez de Rus birliklerinin yerini silahlı Nasturi’ler almaya başladı. Urmiye’deki üslerinden Hakkâri yöresine saldırılar düzenlediler. Giderek artan saldırılar üzerine, Osmanlı Hükümeti, Irak’ta bulunan 6. Ordu’yu kuzeye ilerleterek 22 Nisan 1918’de Hakkâri ve yöresinde denetimi ele aldı.
NEREDE GEZİLİR: Melik Muhammed Esad Medresesi, Zeynel Bey Medresesi, Meydan Medresesi, Kelat Sarayı, Seyyid Abdullah Türbesi, Kaya resimleri, Hakkâri Kalesi,
NE YENİR: Ayran çorbası, gulul çorbası, jaji, duğeba, kirlik, kepaye, kiriş, doleme, keledoş ve keşkek. Ünlü Tatlılar: Asidetatlısı.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, darı, mısır, çavdar, çeltik (pirinç), nohut, fasulye, mercimek, patates, soğan, tütün, arıcılık, balcılık ve el dokuması kilimleri.
meftun
www.lafazan.net herkesi bekleriz efendim.