Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Hatay Şehri tanıtımı - Hatay Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Hatay Şehri tanıtımı

Hatay Şehri tanıtımı

HATAY 31
NÜFUSU:1,386,224
İLÇELERİ:Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı. Samandağ ve Yayladağı.
TARİHÇESİ:Hatay, Hititlerin bir toprağıydı. Hitit imparatorluğu’nun yıkılışından az önce bu bölgede bağımsız bir Hitit devleti kuruldu. Başkenti Zencirli (Sam’al) olan bu devlet 150 sene devam etti. M.Ö. 6. Asırda Perslerin istilasına uğradı. Bilahare Makedonya Kralı İskender, Anadolu’yu işgal edip, Pers (İran) Devletini yenerek bu bölgeyi istilâ etti. İskender’in ölümünden sonra Makedonya Krallığı, generalleri arasında taksim edildi. Kudüs Haçlı Krallığına bağlı olan Antakya Haçlı Prensliği, 170 sene Antakya’ya hâkim oldu. 19 Mayıs 1268’de Türk-Memlük Sultanı Baybars, Antakya’yı geri alarak, 170 sene bu şehre kan kusturan Haçlı Prensliğini ortadan kaldırdı. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim Han, 1516’da Mercidabık Zaferi ile Suriye ve Hatay’ı Osmanlı Devletine kattı. Birinci Dünya Harbinin sonunda Ekim 1918 sonlarında Antakya’yı İngilizler işgal ettiler ve bir sene sonra Fransızlara devrettiler. 20 Ekim 1921’de Ankara antlaşması ile Fransızların iç bağımsızlık tanıdıkları İskenderun sancağında çoğunluk Türklerdeydi.. Fransızlar, 1925 Mart’mda İskenderun sancağının idaresini diğer Suriye illerinden ayırdılar. Türkçe, Arapça ve Fransızca’yı resmî dil kabul ettiler.
NEREDE GEZİLİR:Hatay Arkeoloji Müzesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, HabibNeccar Camisi, ŞalenveDarbı Sak Bayezidi Bistami Kaleleri, Aziz Petrus Grottosu, Cin Kulesi, Seleukeia Pieria Yerleşme, Kent Kalıntıları, Antakya Antiokheia Surları, İssos, Hatay Şelalesi, El Mina, Arsuz Rhossos ya da Rosus, Soğukohık, Yayladağı Orman İçi Dinlenme Yerleri, Arsuz Plajları,
NE YENİR: Mahluta çorbası, kesir salatası, zahter salatası, tepsi kebabı, kuru patlıcan dolması, şeyh mualla, oruk, öcce, ekşili börülce, beyaz kabak boranisi, cevizli biber (muhammara), bakla ezmesi, humus, nazlı et yemeği, kaytaz böreği, kerebiç, semirsek, kuşgözü, kuzu etli patlıcan söğürme, Yörük kebabı, tantuni ve tahini i patlıcan.
Ünlü Tatlılar: Paluze, peynirli künefe ve taş kadayıf tatlıları.
NEREDE YENİR: Hatay Sultan Sofrası doğunun içli köftesine benzeyen fakat farklı yöntemlerle yapılan Oruk yemeğiyle ünlüdür.
NE ÜRETİR:Pamuk, buğday, fasulye, kavun, karpuz, zeytin, portakal, mandalina, limon, domates, havuç, muz, biber, patlıcan, bal, süt. El sanatları: dokumacılık, ağaç işçiliği, kilim, aba perde, gömlek, şalvar ve entari dokunur. Hasır işi çanta, tepsi ve sepetler meşhurdur. Hatay sanayisi; gıda ve tütün sanayisi, dokuma, giyim eşyası ve deri sanayi, orman ürünleri ve mobilya sanayi, kâğıt ürünleri ve basım sanayi, kimya-petrol-kömür-kauçuk ve plastik sanayi, taş ve toprağa dayalı sanayi, metal eşya- makine ve teçhizat-ulaşım aracı- meslekî ve ilmî ölçüm aletleri sanayi ve demir-çelik sanayi sayılabilir.



Toplam 2 Yorumlar
Cihat

emeklerınıze saglIk arkadaslar.

meftun

Ben burdayım herkesi bekliyorum hem Hatay'a hemde www.lafazan.net 'e

Bir cevap bırakın.