Kars Şehri tanıtımı
KARS 36
NÜFUSU:312,205
İLÇELERİ:Akkaya, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz.
TARİHÇESİ:Kars’ın bilinen ilk sakinleri Hurrilerdir. Daha sonra Hititlerin hâkimiyetine girmişlerdir. Hurriler bölgeye “yüksek ülke” veya “yukarı eller” demişlerdir. Bölge, daha sonra Urartuların işgaline uğradı. M.Ö. 8. Asırda Kimmerler buradan geçtiler. Asurlar ve Babiller buraya hâkim olamadılar. İskitler M.Ö. 7. Asırda bu bölgeye hâkim oldular. Birinci Dünya Harbinde Ruslar, Kars Türklerini Osmanlı ordusuna yardım ediyor diyerek katlettiler. Bu katliamdan sadece 22.000 Türk kurtularak, Bakü’deki Müslüman Cemiyetinin himayesinde yaşadılar. Azerbaycanlı Türkler soydaşlarına sahip çıktılar.
NEREDE GEZİLİR:Ağrı Dağı, Sarıkamış Kış Sporları, Kayak Tesisleri, Soğuksu ve Karıncadüzü Orman İçi Dinlenme Yerleri, Kars, Ardahan ve Şeytan Kaleleri, Ani Kenti Kalıntıları arasındaki surlar, Büyük Katedral, Surp Gregor Kilisesi, Çoban Kilisesi, Kars Şelalesi, Keçeli Halaskar Kilisesi, Ebul Muammeran ve Menuşehr Camileri, Taş Köprü, İğdır Selçuklu Kervansarayı, Kars Müzesi,
NE YENİR:Kafkas çorbası, yayla çorbası, bozbaş çorbası, ekşili et, tencerede şiş kebap, piti kebabı, sulu köfte, tandır kaz çekmesi, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik aşı, ekmek aşı, pişi, kuymak, hmgel, yarma buğdaydan yapılan haşıl, piti (bozbaş), erişte pilavı, sultani üzümle yapılan pilav, Kars böreği. Bal, kaymak, kaşar, gravyer, hangel, haşıl, feselli ve tandırda kaz çekmesi.
Ünlü Tatlılar:Kağızman unun elması, umaç helvası, bademli pestili ve kurusu, dut pekmezi ve Frenk üzümü.
NEREDE YENİR:Atatürk caddesindeki Ocakbaşı Restaurant ve Belediye caddesindeki Özyıldız Restaurant, Kars’ın yöresel yemeklerini denemek için güzel mekânlardır.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, mercimek, fasulye, şekerpancarı, patates, kayısı, hayvancılık ve hayvanı ürünler; bal, tavuk ve kaz üretimi.
legal
Balı müthiş tir bizimde sitemiz...www.lafazan.net