Kırklareli Şehri tanıtımı
KIRKLARELİ 39
NÜFUSU:333,256
İLÇELERİ:Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize.
TARİHÇESİ:Bu bölge tarih sahnesine Traklarla girmiştir. Traklar, Trakya’ya adını veren fakat bugün yok olan bir kavimdir. Traklar M.Ö. 1200-513 arasında bu bölgede yaşamışlardır. Traklar Önasya ve Tuna dolaylarından gelen Türk kavimleridir. Traklar gibi, Çanakkale civarında yaşayan Truvalılar da Türk asıllıdır. ABD Harvard Üniversitesi profesörü Calvert Watkins, Truvalılann konuştukları Luvian dilinin Hitit dili ile aynı kökten geldiğini; Hititler gibi Truvalıların da Türk kavimleri olduğunu, Truva Kralı Priam ile oğlu Paris isimlerinin de aynı kökten geldiğini tarihî vesikalarla ispat etmiştir. Birinci Dünya Harbinden sonra Yunanlılar, Kırklareli ve çevresini işgal ettiler. Şehir iki sene Yunan işgal ve istilası altında kaldıktan sonra, 10 Kasım 1922’de Türkler tarafından geri alınmıştır. Bulgar ve Yunanlılar, Kırklareli ve çevresini baştan aşağı yakıp, yıkmış ve yağmalamıştır. Halkın büyük kısmı göç etmiştir. 1924 Lozan Muahedesi (Antlaşması) ile Kırklareli’nde bulunan Yunan ve Bulgar azınlık iade edilmiştir.
NEREDE GEZİLİR:k
NE YENİR:Kuzu kapama, keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, külür, batallaş, çalma. Isırgan böreği, kapama, sebzeli gerdan, soğanlı börek, çoban böreği, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kâğıt kebabı. Hardaliye adlı içeceği 100 senelik bir geçmişe sahip olup, yörede çok meşhurdur.
NEREDE YENİR:Yörenin ünlü bir yemeği olan tavuk kapamayı 288 Kafe Restaurant da birlikte servis yapılan et sulu ve naneli kuskus ile birlikte afiyetle yenebilir.
NE ÜRETİR:Ayçiçeği, çavdar, buğday, yulaf, mısır, fasulye. Şekerpancarı, ayçiçeği, kozadır. Lahana, pırasa, erik, elma, armut, şeftali, kiraz, taze fasulye, soğan, sarımsak, biber, domates, sığır, koyun, kıl keçisi ve arıcılık.
SamueL Samsa
Emeklerınıze sagLık arkadaslarrrrrrrrrrrr. saoLun var oLun
Mervecan
Emeğine yüreğine sağlık canim
legal
Abe kopun gelin bea..www.lafazan.net e