Siirt Şehri tanıtımı
SİİRT 56
NÜFUSU:264, 778
İLÇELERİ:Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtulan, Şirvan ve Pervari.
TARİHÇESİ:Tarihi M.Ö.2000 li yıllara kadar dayanan Siirt, sırasıyla Samiler, Babil ve Asur İmparatorluğu, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar ve Sasanilerin hakimiyetinde kalmış, Hz. Ömer zamanında Müslümanlar tarafından fethedilmiş, 1071 Malazgirt Meydan Savaşından sonra Selçuklulara bağlanmış, İlhanlılar, Akkoyunlular ve Safevilerin yönetiminde kalmış, 1514 Çaldıran Zaferinden sonra, Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmış, Cumhuriyetin ilk yıllarında il yapılmıştır.
Toplam nüfusu 250.000’i aşan İlimizin Merkez İlçe, Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari ve Şirvan olmak üzere, 7 ilçesi, 278 köyü ve köylere bağlı 217 mezrası mevcuttur.
NEREDE GEZİLİR:Ulu Cami, Veysel Karani Hz. Türbesi, İbrahim Hakkı Hz. Türbesi, Ebul Vefa Camii, Billoris kaplıcası, Sağlarca kaplıcası, Pervari İlçesindeki Çemikari, Cema ve Herekol yaylaları, ile Şirvan İlçesinde Baçova yaylası yöre halkı tarafından ilgi görmektedir. Yaz, kış bol yağışlı olan bu yüksek platolar, zengin çayırlarla kaplıdır. Botan mağaraları vardır.
NE YENİR:Siirt köftesi, pırtıke, lahem ala udeyn, ıkruş, taptap, bellog, ırık, kıftel leben, kitel fum, pırtıke, bulgur pilavı, perde pilavı, gebole, irmik dolması, varakkaak, büryan, imcerket, perde pilavı, ayranlı yarma, rayoşu meketip ve bumbar, zivzik narı ve Pervari balı.
Ünlü Tatlılar:Sarılı muska tatlısı, varak kek, kar helvası, kalbur hurması ve aside (un helvası.)
NEREDE YENİR:Siirt’in en iyi restoranlarından ve yöresel yemeklerde tek isim olan Ardıl Mahallî Yemek Salonu Siirt merkezde bulunmaktadır. Ayrıca Büryan Kuyu Kebabı isimli mekânda en iyi büryan kuyu kebabını tadabilirsiniz.
NE ÜRETİR:El sanatları; Jirkan kilimi, battaniye, şal ve heybe dokumacılığı.
SamueL Samsa
Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurlerrrrrrrr