Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Niğde Şehri tanıtımı - Niğde Gezilcek Tarihi Yerleri?


Niğde Şehri tanıtımı

Niğde Şehri tanıtımı

NİĞDE 51
NÜFUSU:331,677
İLÇELERİ:Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla.
TARİHÇESİ:Niğde ilinin bilinen tarihi beş bin sene önceye dayanır. Eski çağlarda Niğde şehrinin bulunduğu yerde yerleşme merkezi yoktu. Hititler zamanında Niğde, “Nahita” isimli bir yerleşme merkeziydi. Hitit Devletinin yıkılışı ile bu bölge, M.Ö. 8. Asırda Frikya Devletinin hâkimiyeti altına girdi. Anadolu’da kurulan Frikya ve sonradan Lidya Devleti, yine iç karışıklıklar ve bölünme neticesi yıkılınca, bu bölge Perslerin eline geçti. Fatih Sultan Mehmed Hanın oğlu Şehzade Mustafa tarafından büyük bir yenilgiye uğratılıp, doğuya sürüldüler. Aynı sene İshak Paşa, Niğde’yi Karamanoğullarından geri alarak, Karamanoğulları Beyliğini kesin bir şekilde tarihten sildi. Böylece Anadolu, Osmanlı idaresinde Fırat veToroslara kadar birleşti. Osmanlı devrinde Niğde, zaman zaman isyanlara ve çatışmalara sahne oldu, bundan zarar gördü ve göçler başladı. Kayseri ve Konya gelişirken, Niğde iç isyanlarla ikinci derecede bir şehir durumuna düştü. İsyan eden Abaza Mehmed Paşa, Niğde’yi yağma etti. Düşman istilâsı görmemiş bir ilimiz olan Niğde, Cumhuriyet devrinde (1923) il merkezi oldu.
NEREDE GEZİLİR;Niğde Müzesi, Alaaddin Camii, Sungurbey Câmi(1335), Paşa Cami (17.yy.), Kale Camii (1747), Hanım Camii (1452), Selçuklardan kalma Hüdavend Hatun Türbesi, Dörtayak Türbesi, Osmanlı Dönemi Şerifali Türbesi, Niğde Kalesi, Saat Kulesi, Kuşkayası mezarlığı, Gümüşler ören yeri, manastırı.
NE YENİR:Niğde tavası, saç kavurma, tandır ve çanak fasulyesi, mangır çorbası, oğma çorbası, pancar çorbası, erişte pilâvı ve çorbası. Ayva boranisi, elma dolması, tarhana çorbası, kuskus pilavı ve çorbası, üzüm boranisi, kabak köftesi, kabak musakkası, ditme, tirit, söğürme, valu söğürme, tatlı havu, ayvan boranisi, soğan yahnisi, ekkabağı, yoğurtlu çorba, mumbar dolması, papara ve kaygana.
Ünlü Tatlılar:Aşure, burma tatlısı ve kaşık kayganası.
NE ÜRETİR:Ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarımsak, şekerpancarı, elma, misket elması ve üzüm.



Bir cevap bırakın.