Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Boyoz Tarifi - Boyoz Nasıl Yapılır - İzmir Boyozu Tarifi - Boyoz


Kolay Boyoz Tarifi

Boyoz Tarifi

İzmir Boyoz Tarifi

Boyoz Tarifi

İzmir kahvaltilarinin olmassa olmazi, citir citir sicak tuketilmesi gereken Boyoz tarifini paylasicaz sizlerle.

Evlerinizde Boyoz tarifimizi uygulayarak aileniz ve sevdiklerinizle paylasicaginiz kahvalti sofralarini tatlandirarak afiyetle tuketebilirsiniz

Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, ‘soküçük mun’ anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur. Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır. İşte İzmir’in vazgeçilmezi boyoz tarifi…

BOYOZ MALZEMELERİ

-1 kilo un
-2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı sıvı yağ

PÜF NOKTASI

Hamuru dinlendirme sürelerine uymanız ve bolca yağladığınız hamurları mümkünse mermer bir tezgah üzerinde olabildiğince ince açmanız gerekmektedir.

BOYOZ TARİFİ

Unu eleyip elenmiş una tuz ve şekeri ilave edip karıştırın. Ilık suyla biraz sert bir hamur yoğurun.15-20 dk yoğurduktan sonra temiz bir poşette 15 dakika bekletin. Daha sonra hamurumuzu silindir haline getirin. Silindirden 20 adet artık gözünüze ne büyüklüğünde gelirse minik toplar koparıp yuvarlayın. Bu minik topları da 15 dakika bekletin.

Sonrasında minik topları tatlı tabağı kadar açıp altını üstünü sıvı yağla yağladıktan sonra bir tabakta 5 tanesi üst üste gelecek şekilde 15 dakika daha bekletin. Hamuru açmaya başlayın. Açabildiğimiz kadar ince açın. İyice açtığınız yufkayı güzelce tekrar yağlayıp bohça gibi, zarf gibi yapıp sarın. Rulo halindeyken hamurumuz bir 15 dk daha bekletin. Sonrasında 3-4 parmak yüksekliğinde parçalar koparıp ortalarını iki parmağınızla bastırın. Yağlı tepsiye dizdiğiniz boyozları fırına verip üstü altı kızarana kadar pişirin.

İLK BOYOZU AVRAM USTA YAMIŞ

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir’de ilk boyozu Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir’de boyozlar “Avram Usta’nın boyozu” adı altında satılmıştır.

Her yoremizin ayri lezzetleri var.

İzmir lezzeti Boyoz tarifimizi mutlaka deneyin..

Afiyet Olsun..



Toplam 6 Yorumlar
user

İzmir Boyozu tıpkı izmir bombası gibi...Normal bişey yokmu İzmirde hep mi patlamalı yiyecekler olur.

eSs

İzmir'e has hersey bombastik :D

user

Doğrudur bombastikleri patlayasıcalar :)

SamueL

emeklerınıze saglık

Nur Nurum

Çok güzel görünüyor tşk paylaşım için

eLa

Tarifi denemek lazım tsk

Bir cevap bırakın.