Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Tunceli Şehri tanıtımı - Tunceli Gezilcek Yerleri - Tunceli Yemekleri


Tunceli Şehri tanıtımı

Tunceli Şehri tanıtımı

TUNCELİ 62
NÜFUSU: 84, 022
İLÇELERİ: Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazimiye, Ovacık, Pertek ve Pülümür.
TARİHÇESİ: Tarihte İlk Anadolu Birliğini kuran Hititler, Tunceli’ ye kadar ulaşmışlar, fakat çevreye tam hakim olamamışlardır. Tunceli’de Hurriler, Bâbil ve Asur İmparatorluklarının da etkileri görülmektedir. Med’ler zamanında kısmen ve Pers’ler zamanında ( M.Ö. VI. yüz yılda ) Büyük İskender burasını Makedonya Devletine katmıştır. M.S. Tunceli 1071 tarihinden 1252 tarihine kadar Erzincan’da hüküm süren Mengüçlerin idaresi altında idi. Doğu Anadolu’da Akkoyunlu, Karakoyunlu, Türkmenlerin mücadeleleri zamanında Çemişgezek beyi (Mengüç ailesinden ) Emir Şah Hasan’dan söz edilmektedir. Bunun torunu Hacı Rüstem Bey zamanında Şah İsmail Çemişgezek’e Nur Ali isminde birisini Halife olarak göndermiş, Hacı Rüstem Bey de, İran’ a muhalefet etmeden Çemişgezek’i Nur Ali’ye teslim etmiştir.
NEREDE GEZİLİR: Malazgirt kalesi, Dedebağ, Kaleköyü, Sağman kaleleri, Yelmaniye Cami, Ulukale Cami, Baysungur Cami, Çelebi Ali Cami, Sağman Cami, Hamidiye Medresesi, Eltihatun Cami, Uzun Hasan ve Eltihatun Türbeleri, İn Mağaraları, Gözen köyü, Sarıtaş, Gökçek, Karagöl ve Alacık yaylaları, Pülümür ilçesinde Sağlamtaş, Karagöl, yelekli, Dereboyu, Dağbek ve Çakırkaya yaylaları, Ovacık ilçesinde Koyungölü, Burnak, Eğripmar, Paşadüzü, Gözeler ve Mollaaliler yaylaları, öne çıkmaktadır.
NE YENİR: Saç kavurması, Ovacık dağ sarımsağı, Savak tulum peyniri, dede kebabı, pülümür balı, cirikurt, şirakurt, babiko, bablo, keşkek, cumhur, patila, piyaz, tava biçiği, zerefet, sirekurt, sirepati, gömmer erişte’dir. Çaysız sofraya oturulmaz ve çöken ayranı meşhurdur.
NE ÜRETİR: Buğday, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün üretilir. Başlıca meyveleri ceviz, dut ve bademdir. Sığır, koyun ve kıl keçisi beslenir. Arıcılık gelişmiştir. Sakız, kilim ve çorap meşhurdur. Hozat ve Çemişgezek’in kilimleri aranılan güzelliktedir. Hozat’ın yün çorapları renk renk yünden örülür. Evde süs eşyası olarak saklanan bir dekordur. Ovacıkta sakız tarlaları vardır.”Kenger”denilen bitkinin kökünden kokulu ve nefis bir sakız çıkarılır.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL Samsa

Emek veren ellerınız dert Görmesınn Canlarrrrrrrrrrr

meftun

Ataturk'un "buraya tunc gibi insanların ya$adıgı $ehir anlamına gelen tunceli diyelim" demesiyle ismi konan $ehir. yuzde 98 okuma-yazma oranına sahip $ehrimizdir. www.lafazan.net bekleriz

Bir cevap bırakın.