Zonguldak Şehri tanıtımı
ZONGULDAK 67
NÜFUSU: 615,890
İLÇELERİ: Alaplı, Çaycuma, Devrek, Ereğli ve Gökçebey.
TARİHÇESİ: Zonguldak, antik dönemde Bithynia ve Paplogonia sınırlarının kesiştiği noktada bulunmaktaydı. Bölgede, Hitit, İskit, Mariandin, Frig, Megara, Milet, Boietya, Kimmer, Asur, Pers, Makedon, Roma, Bizans, Ceneviz ve Türk kavimlerinin izlerini görmek mümkündür. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmed’in Amasra’yı almasıyla birlikte, yörede Türk egemenliği pekişmiştir. 1829 yılında taşkömürünün bulunmasıyla farklı bir önem kazanan bölgede, 1848’de ilk kömür ocakları kurulmuş; 19. Yüzyılın sonuna doğru İngiliz, Fransız, Belçika ve Rus şirketleri taşkömürü üretimi yapmak üzere yöreye akın etmiştir. Yöredeki şirketlerin haklarını korumak ve üretimi arttırmak bahanesiyle, Fransız askerleri önce Zonguldak’ı, ardından da Karadeniz Ereğli’yi işgal etmiş (1919); ancak Zonguldak ve çevresinde oluşturulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine bağlı milis güçlerinin karşı koymasıyla, 18.06.1920’de Karadeniz Ereğli’den, 21.06.1920’de de Zonguldak’tan çekilmek zorunda kalmışlardır. Zonguldak, 1 Nisan 1924 tarihinde, Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il olma unvanını kazanmıştır.
NEREDE GEZİLİR: Ereğli Müzesi, Halil Pasa Konağı, Cehennemağzı Mağarası, Gökgöl, Kızılelma, İnağzı ve Cumayanı Mağaraları. Ereğli Müzesi, 19 yy.’dan kalma Halil Paşa Konağı, Sofular, Erçek, Ilıksu, Harmankaya (Merkez) ve Güneşli (Kdz. Ereğli) şelâleleri, 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü, Filyos kale ve antik tiyatronun yanısıra mabet kilisesi, antik liman, antik su dağıtım merkezi ve su kemerleri kalıntıları. Cehennem Ağzı mağaralarının bulunduğu Acheron Vadisi Ören Yeri, Sur Kalıntıları, Ereğli Kalesi, Çeştepe Feneri kulesi, (Askeri Yasaklı Alanda Kalmaktadır), Bizans Su Sarnıcı, Krispos Anıt Mezarı, Bizans Kilisesi, Ayasofya Kilisesi, 19 yy. ‘dan kalma 34 konut, Aliağa hamamı, Bozhane hamamı, Orta Cami, Heraklius Sarayı, 2 Adet Kilise Kalıntısı ve 7 Adet Tarihi Cami, İlin en yüksek tepesi olan Bacaklı Yayla (163 7 m) eteğindeki Bölüklü Yayla, yayla evleri, yaşayan yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle yayla turizmine aday bir doğal ortamdır.
NE YENİR: Su böreği, havuç börtme, tuzlu balık, taze fasulyeli yumurta, bulgurlu kabak, mancar, zılbıt, baklaş, kabaklı börek, bazlama, cızlama, gözleme, kömeç ekmeği, pide, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, göçe çorbası, malayı. Ereğli pidesi, Osmanlı çileği, Çaycuma yoğurdu, Devrek çöreği. Zonguldak ormanlarında yetişen kuzu kestanesi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma, kuzu tandır ve çeşitli yöresel yemekler NEREDE YENİR: Zonguldak’taki Meşhur Pidecide Karadeniz pidesi, Plaj Restaurantda ise kabak tatlısı yenebilir. Kdz. Ereğli’de Şinasibey Lokantalarında yiyeceğiniz Kuzu Tandırının tadına doyamayacağınız gibi, tabldot ve alakart yemeklerini de özellikle tatmanızı öneririz. Yine Kdz. Ereğli’de Nazar Pide ve Kebap Salonu, Bozhane mevkiindeki balık lokantaları, Karadeniz Yöresel yemeklerini sunan Keşan Lokantası, Şanlıurfa sofrasından değişik tatlar sunan Urfalı Kebap’ta alternatif tercihleriniz için hizmetinizdedirler. Alaplı’da Dere Restoranda Alabalık ve deniz ürünlerini, Alaplı Kavukkavlağı mevkiinde yer alan Semercioğlu Köfte Salonunda ise Köfte yemenizi tavsiye ederiz.
NE ÜRETİR: Zonguldak’ta üretim ağırlıklı olarak ağır sanayide şekillenmekte olup, ülkemizin iki büyük kurumu Türkiye Taş Kömürü Kurulu ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları bölgede bulunmaktadır. Tarımsal ürünler buğday, arpa, mısır, patates ayçiçeği, fındık, çilek, elmadır. Hayvansal Ürünler ise et, süt ve yumurta üretimi, kestane balı, yapağı, kıl, tiftik, Deniz ürünleri, tatlısu balık ürünleri olarak şekillenmektedir. Zonguldak’ta Taşkömürü, Demir Çelik, Geni Tersaneleri, Orman Ürünleri, Taş ve Toprağa Dayalı Sanayi (Ateş Tuğlası, Seramik Sanayi), Boru Profil Fabrikaları, Makine ve Yedek Parça Sanayi başlıca sanayi dallarıdır.
Mervecan
En güzel yer lafazan sohbet akrabalarımıza hemşerilerimiz Buyurun gelin Türkiye'nin neresinde olursanız gelebilirsiniz lafazan sohbet