ARDAHAN 75
NÜFUSU: 112,721
İLÇELERİ: Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof.
TARİHÇESİ: Ardahan ili yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlimiz, M.S. 628 yılında Hazar Türklerinin eline geçerek, Ardahan adını almıştır. 1080 yılında Sultan Melikşah, Danişmendli Emi Ahmet Başbuğluğu’nda bir orduyu buraya göndererek, bir yıldır işgal edilen Kars ve Ardahan’ı geri aldı. 1225’teRevan’m güneyinde Gerni’de yenmiş ve Ardahan ile Kars’ı almıştı. III. Sultan Murad çağında Safevi-Osmanlı savaşları sonucunda, Osmanlı Devleti’ne bağlandı.
NEREDE GEZİLİR: Akçakale Ada şehri kalıntıları, Çıldır Taşköprü Kitabeleri, Ardahan Kalesi, Sevimli Kalesi, Kalecik Kalesi, Şeytan Kalesi, Kurtkale, Kazan Kale, Atlas (Ur) Kalesi,Kırnav Kale, Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii, Posof Merkez Camii, Övündü Mağaraları, Ortakent (Büyük Nakala) mağaraları ve Çıldır gölü.
NE YENİR: Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, kazlı bişli, şile, kaz pilavı, gevrek, evelik aşı, pişi, bozbaş; kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemekleridir. Balı da çok meşhurdur.
NEREDE YENİR: Ardahan merkezdeki Yörem Çağ Restaurant buranın yöresel yemeklerini tatmanız için güzel mekânlardan biridir.
NE ÜRETİR: Buğday, arpa, çavdar ve patates.
Meftun
Haydi Ardahan lılar kalkın gelin. www.lafazan.net