Karabük Şehri tanıtımı
KARABÜK 78
NÜFUSU:227.610
İLÇELERİ:Eflani, Eskipazar, Ovacık, Safranbolu ve Yenice.
TARİHÇESİ:Karabük ve çevresi, Antik Devirde, Homeros’un İlyada destanında adından bahsettiği, “Paflagonya” (Paphlagonia) denilen bölgenin sınırları içinde idi. Paflagonya’nm batısında Bitinya, doğusunda ise Pontos bölgesi vardı. Anadolu’nun antik devirde bilindiği gibi siyasî, ekonomik ve toplumsal tarihi, Hitit Devleti’nin kuruluşu ile başlamaktadır. Daha sonra bölge Firiglerin, helken kolonilerinin, Lidyalıların, Perslerin, Romalıların, Bizansın yönetimi altında kalmıştır. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türkler, Anadolu içlerine doğru hızla ilerlemeye başladı. Mondros Ateşkesi sonrasında, İtilâf Devletlerinin Anadolu’yu işgal etmeleri tüm yurtta olduğu gibi, Safranbolu’da da üzüntü ile karşılandı. Safranbolulular, 20 Mart 1920’de düzenledikleri mitingle, İstanbul’un resmen işgal edilmesini protesto etmişlerdir. Halkın ileri gelenlerinin düşman işgallerine karşı tepki gösterdiği Safranbolu, Millî Mücadele yıllarında Kastamonu’ya bağlıydı. Kurtuluş Savaşı sırasında yörede çeteler oldukça çoğalmıştı. Bunların Eğri Ahmet çetesi dışındaki en ünlüleri, Eflani civarında Yanık Hüseyin ve Arap Çavuş çeteleri; Karabük civarında Zopranlı Sarı Efe ve Eskipazarlı Kel Sait Çeteleri’dir.
NEREDE GEZİLİR:Safranbolu evleri, St. Stefanos kilisesi(Ulu Cami), Eski Cami (Gazi Süleymen Paşa Camii.) Köprülü Mehmet Paşa Camii, Hidayetullah Camii, Taş Minare Camii, Dağdelen Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii, Akçasu Camii, Eflani İlçesi Küre-i Hadit Camii, Sorkun yaylası, Ulu yayla, Sarıçiçek yaylası, Boduroğlu yaylası, Bulak (Mencilis) mağarası ve Kanyonlar.
NE YENİR:Gözleme, kuyu kebabı, bükme, yayım makarnası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak, su böreği, sulu yayım, borana, bandırma, cevizli yayım ve çimdik makarna.
Ünlü Tatlılar:Her zaman taze satılan, fındıklı, şamfıstıklı, akıtma tatlısı; ceviz helvası, lokma, tırtıl baklava, zerde, çingene baklavası; güllü ve safranlı çeşitleri bulunan, Safranbolu lokumu.
NEREDE YENİR:Karabük’teki çok önemli turizm merkezi olan Safranbolu ilçesi birçok yöresel yemek lokantasına ev sahipliği yapar. Kazan Ocağı, Yöresel Ev Yemekleri Lokantası Turistlerin uğrak yeri olup bu ildeki lezzet durağımızdır.
NE ÜRETİR:Kuru fasulye, buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla (kuru), lahana (beyaz), lahana (kırmızı); manii, ıspanak, pırasa, barbunya, bamya, hıyar, patlıcan, domates; soğan, sarımsak, biber ve turp. Orman ürünleri olarak ise, tomruk, maden direği, tel direği, sanayi odunu; kâğıtlık odun, lif yonga, yakacak odun ve yapacak odun.
meftun
Maden şehri Karabük.. lafazan.net e bekleriz